Nieuwe ijstijd

Ik zeg niet dat ik niet gewaarschuwd ben vorige week. Maar ik zeg ook: wat moet ik met die informatie?

Op de wetenschapspagina van De Volkskrant stond dat er een mogelijk een nieuw ijstijd aankomt…..over 100 miljoen jaar.

Zoals ik op school heb geleerd treft ons deel van de wereld een keer in de zoveel honderdduizend jaar een ijstijd. Verdwijnt alles onder een dikke laag ijs en wordt het landschap behoorlijk afgeschaafd door de niets ontziende ijskap. Althans zo ging dat vroeger, toen we nog geen KNMI hadden noch computers die precies konden voorspellen wanneer en op welke plek het regent of de zon schijnt. Vroeger, heel vroeger, zo in de tijd dat Neanderthalers kampeerden in de buurt van Maastricht, was de mens overgeleverd aan de nukken van de natuur. Als het zomer was trok je met je familie er op uit om bessen te zoeken en wat groot en klein wild te verschalken en als de winter inviel trok je je vrouw aan haar haren de grot in om te overleven en om kinderen te maken.

Ik vraag me af of de mensheid over honderd miljoen jaar een ijskap zijn schaafwerk laat doen. Dat een ijskap vanaf de noordpool bij wijze van spreken de steden Stockholm, Kopenhagen, Hamburg en Deventer voor zich uitschuift en bij ons hier in de voortuin duwt. Ik denk dat de mens dat niet laat gebeuren. Als ik de toekomstige tijd met pessimisme bekijk is de mensheid voor die nieuw ijstijd al uitgestorven om wat voor reden dan ook. En als kind van een optimistische tijd denk ik: als het zover is hebben we er vast wel iets op gevonden om die ijsmassa in kleine stukjes op te delen, te vermalen en als sorbet uit te serveren in ijssalons over de hele wereld.

We krijgen die ijstijd omdat volgens onderzoekers in De Volkskrant ergens in de Stille Oceaan tussen de dure vakantie-eilanden Fiji, Tonga en Samoa een supervulkaan in de maak is. Gaat die ploffen dan komt er meer dan duizend miljard kubieke meter  vloeibare magma vrij. Dat is meer dan u en ik in ons zwembad kunnen laten vloeien. Dat moet ergens heen en die gloeiend hete tsunami heeft nergens medelijden mee dus dat stroomt alle kanten uit.

Wat nu zo vreemd is, is  dat nergens in het wetenschappelijk artikel wordt aangegeven hoe die gloeiend hete massa er toe leidt dat er een ijskoude ijskap ontstaat. O ja, die lava zal afkoelen, voor een flink deel zelfs onder de Stille Oceaan en er zullen nieuwe bergen ontstaan, maar met mijn boerenverstand zeg ik dat eerder de oceaan opwarmt dan dat er meer ijs komt, eerder dus het omgekeerde.

Dus toen ik dat bericht nog eens las en nog eens dacht ik opnieuw: zeg niet dat ze je niet gewaarschuwd hebben, maar wat moet ik ermee? En als de voorspelling juist is van al die geologen en seismologen die de aardkost elke dag bestuderen, wie garandeert dan dat het gebeurt als uw en mijn kiezen geen pijn meer doen. Ik weet van boeren dat zij de grond redelijk naar hun hand kunnen zetten. Maar dan hebben we het wel over een laagje van tien tot veertig centimeter. Niet over de tientallen kilometers lava die onder onze voeten aan het borrelen is tot het kookpunt is bereikt en de boel uit elkaar klapt. Dus wie zegt met honderd procent zekerheid dat het pas over honderd miljoen jaar gaat gebeuren?

Geen van die wetenschappers durft daarvoor zijn hand in het vuur te steken. Ik garandeer u daarentegen wel dat ik er geen nacht slecht van slaap van dit grote nieuws dat zeker, als de mensheid nog bestaat, over pakweg 120 miljoen in de geschiedenisboekjes staat. Als tegen die tijd nog geschiedenisboekjes worden gemaakt. Waar ik meer aan twijfel dan aan die nieuwe ijstijd. We zien samen wel tegen die tijd wel wie er gelijk heeft. Die wetenschappers of ik.