Ricardo

Ricardo Offermanns ken ik niet heel goed, oppervlakkig om eerlijk te zijn. Ik heb hem denk ik twee keer gesproken. Aardige joviale man. Vanmorgen vroeg ik me af wat ik zou doen als ik hem onverwachts in Maastricht, Meerssen of waar dan ook zou tegenkomen. Zou ik negeren,  mijn hoofd omdraaien en doen alsof ik opeens geïnteresseerd ben in een etalage vol dameskleding of kinderspeelgoed? Zou ik hem groeten en gedag zeggen en doorlopen? Of zou ik hem groeten en een praatje aanknopen?

Ik denk het laatste. Ik ben tenslotte journalist en wel nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag hoe deze gezellige man in een paar dagen tijd zijn hele toekomst in rook ziet opgaan? Ik zou willen weten waarom hij zo dom was om zich te laten informeren door Jos van Rey. Ik zou hem vragen wie nou wie heeft gebeld? Van Rey hem? Of hij Van Rey? En toen ze belden met elkaar was dat ’s avonds met een glas wijn erbij, privé? Of belden ze met elkaar toen hij op zijn werkkamer zat in het gemeentehuis van Meerssen? En ik zou willen of hij er spijt van heeft of het ziet als een soort noodlot wat je kan overkomen als je een bestuurder bent die hogerop wil in de pikorde van burgemeesters in dit land. Maar vooral ben ik nieuwsgierig hoe hij het zijn vrouw en kinderen heeft verteld, waarbij ik er maar vanuit gaat dat hij die heeft. Hoe hebben zij gereageerd? Hebben ze hem de huid vol gescholden en hem voor domoor of erger uitgemaakt? Heeft zijn vrouw hem beloofd in de gevangenis op bezoek te komen als hij tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld wegens het aannemen van geheime informatie? En wat hebben de buren in Meerssen gezegd? Kom je woensdag bij ons naar Ajax Manchester City kijken? Biertje erbij Ricardo?

Trouwens, nog iets van Marc Rutte gehoord? Of van de VVD voorzitter ? Of zwijgt iedereen hem in het land en in het dorp nu dood? Draait iedereen zijn hoofd om en slaat de eerste de beste steeg in alsof Offermanns een leprapatiënt is die met een klepper door het dorp gaat?

Dat zou ik hem allemaal willen vragen. Oprecht belangstellend naar de gedachtewereld van een man die toch niet de aller domste op aarde is. Hij heeft nota bene een rechtstudie afgerond. En als hij mij dat heeft allemaal heeft verteld vraag ik hem: gebeurt dat vaker dat een burgemeesterskandidaat informatie krijgt van iemand uit de desbetreffende gemeente? Of van een van je partijgenoten die toevallig je telefoonnummer hebben en die dan de noodzakelijke informatie via via aan de kandidaat doorspelen? Beste Ricardo, jij bent toch niet de eerste die in een draagstoel naar het  burgemeestersambt wordt gedragen?

Ik zei het in het begin al. Ik vind Ricardo Offermanns een aardige joviale man. Ik wend mijn hoofd niet af als ik hem tegenkom. Ik keur af wat hij heeft gedaan en de rechter gaat hem naar alle waarschijnlijkheid wel veroordelen omdat er een bandopname van het gesprek is. En  er zijn weinig verzachtende omstandigheden waarop Offermanns of zijn advocaat een beroep kunnen doen. Ik vind ook dat de rechter hem moet schuldig verklaren, maar geen straf moet opleggen. Offermanns is alles kwijt wat enige positie gaf. Zijn straf is dat hij de rest van zijn leven als een kortzichtige domme oetlul door het leven gaat. Zwaarder kan je niet worden gestraft.