Zeurpietenjournalistiek

Gaat het nog lang duren voordat Mark van Bommel afscheid neemt van het betaald voetbal? Ik denk van niet. Ik vermoed dat als PSV dit voetbaljaar geen kampioen van Nederland wordt, hij ermee ophoudt.

Mark is ook een beetje aan het verzuren, maakt overtredingen die in zijn hoogtijdagen niet nodig waren. Of die hij er zo uit liet zien dat hij zelf een “beukie” kreeg, in plaats van dat hij hem uitdeelt. Professioneel heet dat dan.

Marc is niet versleten maar de sleet zit er wel een beetje op. Elke week merkt hij dat het tempo en de snelheid van heel veel spelers hoger ligt dan van hemzelf. Een voetballer van zijn klasse weet dat nog wel te compenseren. Door zijn inzicht en ervaring weet hij net daar te gaan staan waardoor hij de bal nog kan onderscheppen. Ook aan deze speelwijze komt een eind als jongere en vooral snellere tegenstanders je de bal afnemen in plaats van andersom. Of als ze je met de bal aan de voet voorbijlopen alsof je niet bestaat terwijl ze een jaar of wat geleden nog met de pet in de hand van eerbied de bal bij je inleverden. Bij wijze van spreken dan.

Van Bommel krijgt vrijwel iedere wedstrijd nu een gele kaart. Vaak voor een overtreding die niet heel zwaar is, maar wel een beetje geniepig. Dat irriteert. Vooral scheidsrechters, blijkt.

Journalisten stellen daarover vragen. Begrijpelijk want ze willen weten waarom een zo grote en geroutineerde voetballer dit soort overtredingen nodig heeft om zich te handhaven. De sportjournalisten horen dan het liefst dat Van Bommel  toegeeft dat hij het niet meer kan belopen. Dat zijn hoogtijdagen voorbij zijn en dat zijn grote droom, kampioen worden met PSV, dit jaar misschien, heel misschien, wel eens geen realiteit gaat worden.

Nu lijkt me dat ook helemaal niet leuk als die journalisten dat vragen. Irritant zelfs. Tegelijk is het hun plicht het wel te vragen. Of is dat niet hun plicht en zouden ze clementie moeten hebben met spelers als Van Bommel vanwege zijn voetbalgeschiedenis? Moeten ze hem met wat meer respect behandelen?

Van Bommel voetbalt al op hoog niveau vanaf zijn zestiende. Hij wordt in april volgend jaar 36 jaar en staat dan twintig jaar aan de top. In Nederland, in Spanje, in Duitsland, in Italië en nu weer in Nederland. Dat doen velen hem niet na. Klasse.

Hij kan met opgeheven hoofd afscheid nemen. Het zou van groot respect getuigen als de journalisten hem zo’n afscheid gunnen. Het zou van grote klasse van Van Bommel getuigen als hij dat gezeur niet afdoet als ‘zeurpietenjournalistiek’ maar er boven gaat staan en zich niet laat verleiden tot dit soort termen. Anders zijn niet alleen de broodschrijvers zeurpieten, maar Van Bommel zelf ook.