Discriminatie

Eindelijk is gebeurd waarvoor ik al een aantal keren heb gepleit op diverse podia: een voetbalteam staakt de wedstrijd vanwege discriminerende opmerkingen en geschreeuw van de toeschouwers. Kevin-Prince Boateng van AC Milan pikte de verwensingen niet meer, pakte de bal beet, schoot die in de tribune en liep kwaad het veld af van de vierde divisieclub Pro Patria waartegen Milan een vriendschappelijke wedstrijd voetbalde. Boateng was niet de enige die het veld afging. Het hele team was solidair en volgde hem naar de kleedkamer. De leiding van de club steunt de actie en laat de speler om wat voor rare reden gelukkig niet vallen.

Het maken van oerwoudgeluiden of het gooien van bananen op het veld is geen exclusieve Italiaanse gewoonte. Ook in andere landen gebeurt het. Nederland niet uitgesloten.

Het is dapper van Boateng dat hij het niet langer pikt. Tot nu toe waren er wel solidaire geluiden te horen als een gekleurde speler erover klaagde, maar geen trainer of voorzitter van een club zou het in zijn hoofd halen om zijn team van het veld te halen om een eind te maken aan dit walgelijke gedrag. Bang voor maatregelen van de voetbalbond of erger, bang voor de negatieve publiciteit die dit kan opleveren.

Er is nu een daad gesteld. Bij een vriendschappelijke wedstrijd tussen een club uit de hoogste divisie en een uit de vierde divisie van de Italiaanse competitie. De vraag die zich opdringt is deze: wordt Boateng gesteund als straks de aanhang van een tegenstander uit de hoogste klasse hetzelfde doen en hem voor aap of erger uitschelden? Zijn de collega’s en trainers en eigenaren van de club dan ook solidair? Ik verwacht van wel. Ik hoop het ook. Alleen door een blok te vormen tegen dit soort gescheld gaat het een keer ophouden.

De Nederlandse voetbalbond heeft de mond vol van respect voor scheidsrechter en grensrechter. Dat begrip moet worden uitgebreid met respect van de toeschouwers voor de spelers, welke kleur zij ook mogen hebben.

In de Engelse voetbalcompetitie spelen een paar zaken van blanke spelers die  gekleurde collega’s beschimpen. Voor zover ik weet is daar nog nooit een langdurige schorsing uit voortgekomen.

Scheidsrechters horen vaak de onderlinge ‘gesprekken’, tussen de spelers niet. Wat ze wel horen zijn de spreekkoren vanaf de tribunes. Er bestaan richtlijnen hoe te handelen als die beledigend zijn. Echt systematisch wordt daar niet naar gehandeld. Het zou meer dan goed zijn als de scheidsrechters vaker een wedstrijd staken vanwege beledigende spreekkoren. Het zou goed zijn als clubs dit soort supporters toegang weigert tot de tribunes hoewel ik besef dat dat niet eenvoudig is omdat “de goeden dan onder de kwaden” moeten lijden. Zolang de ‘goede’ supporters de ‘foute’  niet corrigeren op dit onwenselijke gedrag is er maar een remedie: weg met dit discriminerende volk van de tribunes.

De actie van Boateng verdient navolging. Ook op de Nederlandse voetbalvelden. Het is aan de spelers zelf en het handvol principiële trainers in dit land om hun elftal van het veld te halen als het gebeurt. Ondersteund door een goed verslag van de scheidsrechter zodat de KNVB niet anders kan doen dan het team dat beledigd wordt formeel drie winstpunten toe te wijzen. En de club met de beledigende supporters drie punten in mindering te brengen.

Ik vermoed dat de clubs dan heel snel in staat zijn de beledigende supporters van de tribune te jagen, voorgoed, hoop ik.