Hoezo supporters?

FC Utrecht tegen Ajax is een meer dan gemiddeld beladen voetbalwedstrijd. Vooral  voor de supporters van FC Utrecht. Zij hebben een  pesthekel aan de Amsterdamse club, sterker: ze  haten de club en de spelers ervan alsof het hun grootste vijanden zijn. De Amsterdamse club is vooral geliefd in Amsterdam en onder de Amsterdammers. Buiten de hoofdstad wordt Ajax, de club die het vaakst kampioen van Nederland is geweest, op zijn zachtst gezegd niet erg aanbeden. Waardoor dat precies komt is niet duidelijk. Een verwijt van de anti-Ajaxsupporters luidt dat de Amsterdamse club en zijn supporters arrogant is, teveel met de neus in de wind loopt.

Afgelopen week, tijdens de KNVB-bekerwedstrijd moest de wedstrijd tussen Fc Utrecht en Ajax worden gestaakt vanwege discrimenerende spreekkoren van de Utrecht-aanhang. Ee-n official van FC Utrecht had er geen verklaring voor. “Het lag zeker niet aan de supporters van Ajax die de wedstrijd bijwoonden.”

Een dag eerder maakte de Ajax-directie bekend dat de supporters van ADO-Den Haag weer welkom zijn in de Amsterdam Arena nadat zij jarenlang zijn geweigerd. Dat geldt ook omgekeerd voor de Amsterdamse aanhang in Den Haag. De directie van de Haagse club handhaaft voorlopig het stadionverbod voor de Amsterdamse aanhang. Ongebruikelijk is het dus niet in Nederland om een thuiswedstrijd te spelen uitsluitend voor de eigen aanhang.

In de grote Amerikaanse sportcompeties, honkbal, ijshockey en basketbal worden de wedstrijden vrijwel alleen gespeeld voor het eigen publiek. Natuurlijk komt dat door de afstanden. Wil je in Amerika al de wedstrijden van je club bijwonen, en dat zijn er gemiddeld veel meer dan de Nederlandse voetbalcompetitie, dan ben je een kapitaal kwijt aan vliegtickets. In Nederland is de afstand bij een uitwedstriijd maximaal een paar uur met de auto. Wie maalt daar om als hij zijn favoriete club wil volgen bij elke wedstrijd, uit of thuis?

Het grote voordeel van het Amerikaanse systeem is dat het publiek bij de wedstrijden niet alleen uit mannen bestaat, maar dat de tribunes worden bevolkt door mannen, vrouwen en kinderen. Het hele gezin kan daar veilig naar een wedstrijd gaan kijken. Wie in Nederland met vrouw en kinderen wil, moet overdreven gezegd ook nog een bodyguard inhuren om er voor te zorgen dat je als gezin zowel veilig het stadion in, maar ook uit kan.

Afgelopen woensdag speelde MVV tegen NAC uit Breda voor diezelfde KNVB-beker. Boven de A2 vloog een helicopter van de politie om de supporters van NAC, en misschien ook wel MVV, in de gaten te houden. En dat doet de politie niet alleen in de lucht. Bij elke wedstrijd in het betaald voetbal is de politie ruimschoots aanwezig om het verkeer in goede banen te leiden, maar vooral om te voorkomen dat de openbare orde gehandhaaft wordt en de supporters van beide clubs op vreedzame wijze het stadion in  geloodst. Ik weet niet hoeveel deze politie-inzet jaarlijks de samenleving kost, maar als die inzet kan worden afgeschaft of aanzienlijk kan worden teruggeschroefd, dan is dat de eerste winst voor de nieuwe nationalle politie.

Wedstrijden spelen met alleen thuispubliek kan alleen als de KNVB en de betaald voetbalclubs daartoe besluiten.

Dat kan alleen als de voetbalbond daartoe wordt gedwongen. De minster van binnenlandse zaken of de minister van justitie, of samen moeten dat besluit nemen en weigeren nog langer agenten ter beschikking te stellen.

De sfeer in de stadions wordt minder aggressief hoewel het maar de vraag is of supporters, of wat daarvoor doorgaat, de beschaving kunnen opbrengen om elke ploeg die op bezoek komt ook als gast te beschouwen en respect vol te benaderen. Er vloeit nog heel wat water door de Rijn voordat het overal zo zal zijn, maar ik heb vertrouwen in de mensheid. En ik ben er van overtuigd dat wanneer het een algemeen beginsel is dat alleen de supporters van de thuisspelende ploeg in het stadion aanwezig zijn, de sfeer vanzelf verbetert, de agressie afneemt en het plezier toeneemt. Zowel bij spelers als supporters.