Willem

Hij heeft een voornaam die de afgelopen eeuwen ook veel Nederlandse koningen droeg. Een tijd lang was hij ook koning. Van de Amsterdamse onderwereld.

Willem Holleeder. Voor een deel van zijn activiteiten, het bewezen deel, heeft hij een fikse gevangenisstraf uitgezeten. Nu is hij weer vrij mens, maar helemaal onverdacht is hij toch niet. Er kleeft een smet aan hem. Niet alleen door zijn verleden, maar ook omdat justitie nog steeds zoekt naar bewijzen waarmee Holleeders betrokkenheid kan worden aangetoond bij de liquidaties in “het milieu”. Bovendien eist justitie nog acht miljoen euro van hem. Kortom: Willem Holleeder is omstreden.

Een man met een dergelijk imago staat op elk lijstje van elk krant, tijdschrift of omroep. Op dat lijstje vermoed ik ook een crimineel Dino Soerel en de omstreden kroongetuige Peter de la Serpe. Iedere journalist weet dat het niet eenvoudig is om zulke types te spreken te krijgen, laat staan te interviewen. Al helemaal niet als deze lieden nog in het gevang zitten, zoals deze twee. Als het al lukt is het zeer de vraag of de geïnterviewde dan het achterste van zijn tong laat zien. Vaak worden bij dit soort interviews met (ex)criminelen allerlei eisen gesteld, door hemzelf of zijn advocaat, om er voor te zorgen dat hij niet nog slechter bekend komt te staan. De belangrijkste eis is vaak dat het interview geautoriseerd moet worden voor publicatie. Die goedkeuring wordt pas gegeven, zo leert de praktijk, als woorden, zinnen en alinea’s die de man en zijn advocaat ongepast vinden of hem kwaad doen, zijn vervangen of geschrapt.

De redactie van het NTR-televisieprogramma College Tour heeft nu Willem Holleeder uitgenodigd als gast in de volgende uitzending. Niet weloverwogen maar per toeval. Twan Huys was in de uitzending van dj Giel Beelen en daar kwam aan de orde of Huys een man als Holleeder ook zou willen voor het programma. Ja, zei Huys en Beelen deed een oproep via de radio of iemand misschien het telefoonnummer in bezit had van Holleeder. Dat bleek het geval.  Zo is het contact tot stand gekomen en schaart de voormalige (?) crimineel zich nu in een illuster lijstje van namen.

In College Tour ondervraagt presentator Twan Huys samen met studenten de gast, meestal een beroemdheid van onbesproken gedrag. Iemand van wie de studenten iets kunnen opsteken voor de rest van hun leven en carrière.  Je nodigt een aansprekend iemand uit ( een “held”) die zich publiekelijk laat bevragen. Door de beroepsinterviewer en door de studenten met soms ongepolijste, soms onconventionele (“Mijnheer Rutte wilt u met mij trouwen?”) vragen. Echt ongemakkelijk wordt het zelden of nooit voor de ondervraagde  en het verschijnen bij College Tour draagt zeker bij aan zijn populariteit of heldendom. Bij dit zeer gewaardeerde programma  mag nu Willem Holleeder acte de presence geven. Geen wetenschappelijk opgeleid iemand met bevlogen visies of ideeen, wel heel erg streeetwise. Welkom Willem Holleeder. De floormanager begint het klapgebaar te maken en applaus van de studenten klinkt op. De opname is begonnen. De redactie van het programma bezweert dat Holleeder geen inzage krijgt in de vragen en ook niets te zeggen heeft over de definitieve opname en dus uitzending. Daar moeten we dan maar op vertrouwen.

Als iemand zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, dan moet hij, vinden wij in Nederland, weer kansen krijgen in de samenleving. Hij moet kunnen werken en we moeten hem niet lastig blijven vallen met de scheve schaatsen uit het verleden. Holleeder heeft een parttime baantje gevonden bij de Nieuwe Revu als columnist. Overigens wordt het geld dat hij daarmee verdiend  meteen afgedragen aan justitie om die schuld van acht miljoen een klein beetje te vereffenen.

De belangrijkste vraag is natuurlijk niet of Willem Holleeder op televisie geïnterviewd mag worden. Ik vind van wel. Ik denk zelfs dat ze bij Pauw en Witteman of Brandpunt stinkend jaloers zijn op deze “primeur” van de NTR.

Maar formats  zijn heilig tegenwoordig in Hilversum en omgeving. Zowel bij de publieke als commerciele omroep. Het format van College Tour is helder: de gast is een aansprekend figuur, een positieve held, waar de studenten iets van kunnen leren. Helden als Andre Kuijpers en Desmond Tutu. En de zelfs in bepaalde politieke kringen omstreden held(?) als premier Marc Rutte vindt er terecht een plekje. Willem Holleeder is misschien voor jonge criminelen een held en misschien zelfs wel een cultfiguur, maar een held in het rijtje met Desmond Tutu, nee dat is hij niet. Willem Holleeder was een gewelddadig figuur, geen geweldig figuur die iets aan de samenleving te bieden had. Geen man met een maatschappelijke visie die gehoord moet worden in een programma als College Tour. Daar past hij domweg niet. Ga ik kijken? Jazeker ga ik kijken. Misschien vergis ik me wel in mijn mening over hem en heeft Holleeder in het gevang een helder omschreven maatschappelijke visie ontwikkeld die hij met ons wil delen. Ben alleen bang dat het optreden in College Tour door veel Amsterdamse humor en branie zal worden  bepaald. Holleeder gaat echt niet het achterste van zijn tong laten zien. Hij is gekke Gerritje niet. Maar wie weet, blijkt hij een openbaring en er geniale ideeen op na te houden.